nieuws

18 sep 2000, 00:12

Huisartsentekort Groningse platteland levert eerste dode op

Het huisartsentekort op het Groningse platteland heeft een eerste dodelijk slachtoffer opgeleverd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een 53-jarige man uit Nieuwolda is overleden nadat hij na een hersenbloeding anderhalf uur op een dokter had moeten wachten. De man was onwel geworden, maar de dienstdoende huisarts moest uit Nieuweschans komen waar hij eerst nog een lopende behandeling moest afmaken.
,,Dit is waar we al zo lang bang voor waren”, verzucht voorzitter P. Roelofs van de beheergroep Nieuwolda. ,,Het schrijnende tekort aan doktoren op het platteland heeft z’n eerste echte slachtoffer geëist.’’ Hoewel niet met honderd procent zekerheid kan worden gesteld dat de man had kunnen worden gered als de dokter linea recta had kunnen komen, is het wel zeer waarschijnlijk. De doktoren gaan ervan uit dat ze binnen een half uur ter plaatse moeten kunnen zijn. Het werkgebied van de dienstdoende arts beslaat ongeveer dertig kilometer doorsnee.
Het probleem van het tekort aan artsen op het platteland is niet nieuw. Al vele malen werd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de bel getrokken. ,,Het probleem wordt zeker niet gebagatalliseerd door de overheid, maar er is simpelweg geen oplossing voorhanden’’, analyseert Roelofs. ,,Wat er niet is, kan je ook nergens stationeren.’’ De voorzitter van de beheergroep vermoedt echter dat het probleem niet alleen typerend is voor het platteland. ,,Iemand die aan de verkeerde kant van de stad woont, kan even veel risico’s lopen bij een hartaanval of een herseninfarct.’’