nieuws

20 feb 2001, 00:12

Hortus Haren schrapt succesvolle ijsbeeldententoonstelling

De Hortus in Haren heeft de succesvolle ijsbeeldententoonstelling ‘IJs in beeld’ die dit jaar van 13 april tot en met 4 juni gehouden zou worden, afgeblazen. De nijpende financiële situatie heeft, aldus directeur M. Drissen, zijn organisatie daartoe gedwongen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De expositie, die voor de vierde keer gehouden zou worden gehouden en is een van de meest succesvolle evenementen van de Hortus. Twintig Chinese kunstenaars zouden dit voorjaar uit zo’n tweeduizend blokken ijs bomen, bloemen en planten hakken.
De Hortus Haren, waar circa veertig mensen werken, verwierf internationale faam met het jaarlijks terugkerende ‘Ice Art’-evenement. In 1997 had de Hortus Haren de Europese primeur met de bevroren kunst uit China. De eerste drie edities van de expositie stonden garant voor honderdduizenden bezoekers. Volgens directeur Drissen lukt het nu niet de tentoonstelling te organiseren omdat de Hortus geen bankgaranties kan geven vanwege financiële problemen. Maar wanneer deze kunnen overwonnen, dan zouden de ijsbeelden later dit jaar nog naar de Hortus kunnen komen.
Volgens directeur Drissen heeft zijn bedrijf voor een doorstart circa anderhalf miljoen gulden nodig. De provincie Groningen heeft laten weten wel over steun aan de Hortus te willen praten, maar wacht op een toekomst-plan. Volgens directeur Drissen wil de Hortus dat plan ook zo snel mogelijk maken, maar is er momenteel geen geld om dat te laten doen. Volgens hem had de provincie Groningen in het verleden laten weten het maken van dat plan wel te willen bekostigen.
Drissen heeft de hoop dat de Hortus, met daarin een bijzondere Chinese tuin als publiekstrekker, kan blijven bestaan beslist niet opgegeven, zegt hij. ‘Ik denk dat de Hortus een hele goede toekomst heeft, maar dan zullen we wel eerst door een zure appel moeten bijten’. Maar mochten de overheden niet snel met steun over de brug komen, dan sluit hij gedwongen ontslagen niet uit.