nieuws

25 feb 2013, 16:04

Hortus Haren: 40.000 bollen voor nieuwe lente en nieuwe toekomst

Bij de Hortus in Haren zijn 40.000 bollen geplant. Deze symboliseren niet alleen de lente maar vooral het feit dat de Hortus, na wat lastige maanden, nu weer perspectief ziet op het behoud van deze unieke voorziening. Vooral voor kinderen is er nu veel meer te doen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vrijdag 1 maart opent de Hortus Haren Holland weer de deuren voor het publiek.


Na een vervelende afsluiting in 2012 (ontslag vaste medewerkers) en een vroegtijdige sluiting, zijn diverse ingrijpende maatregelen getroffen die noodzakelijk waren om kosten te besparen.
 

De afgelopen maanden is door de vrijwilligers met veel energie en inzet gewerkt aan het park, waarbij met name ook de samenwerking met TerraNext (Eelde), dat de tuin als praktijkruimte gebruikt voor verschillende leergangen, een perfect resultaat levert.
Ook diverse bollenkwekers uit o.a. Breezand en Noordwijkerhout, Groningen etc. zorgden er weer voor dat bijna 40.000 bollen zijn gepoot, die de tuinen weer gaan kleuren in het voorjaar.

Kinderen


Omdat de Hortus vooral veel bezoekers op wat hogere leeftijd trok en men zocht naar mogelijkheden om de tuin ook voor kinderen aantrekkelijker te maken, ontstond een samenwerking met de Fa. Donkergroen. Ook in dit geval bleek de Vereniging Vrienden bereid om financieel steun te verlenen.


Inmiddels is begonnen met de aanleg van een drietal plaatsen die worden ingericht vanuit de  filosofie Kindnatuurlijk Spelen: Bushbush , Moeras en YinYang.
Betekent dat enkel gebruik wordt gemaakt van de aanwezige natuurlijke onderdelen, zoals struiken, bamboe, water, omgevallen bomen, zandbak etc.
Daarmee bestaat de mogelijkheid dat (groot) ouders van de tuin kunnen genieten terwijl de (klein)kinderen zich elders vermaken.

Duizenden bloeiende Voorjaarsbloemen
Ondanks de koude, staan inmiddels in het hele park, maar met name in de zgn. Laarmantuin, vele duizenden Stinsenplanten oftewel Voorjaarsbloemen volop in  bloei.
Voor de niet-kenners: Bosanemonen, Wilde narcissen, Boerenkrokussen, Vingerhelmbloemen etc.

Prijsverlaging
Om de drempel voor de bezoekers te verlagen, is besloten de entree prijs voor 2013 te brengen  naar € 5,-- voor volwassenen en € 3,-- voor kinderen tot 13 jaar.

De Hortus aan de Kerklaan 34 in Haren is vanaf 1 maart weer dagelijks geopend van 09.30 tot 17.00 uur.