Nieuws

Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen zet grote vraagtekens bij onderzoek Holocaust

Hoogleraar statistiek Casper Albers zet grote vraagtekens bij het onderzoek waaruit zou blijken dat jongeren weinig weten over de holocaust. Op Twitter laat de hoogleraar zich kritisch uit: “Je kan nagenoeg niks met dit rapport”.


Leestijd: 1 minuut

Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen zet grote vraagtekens bij onderzoek Holocaust
Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen zet grote vraagtekens bij onderzoek Holocaust

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Claims Conference, een internationale belangenorganisatie die zich inzet voor Holocaust overlevenden. Op hun website meldde de organisatie gisteren dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren de holocaust ontkent of denkt dat het groter gemaakt wordt.

https://twitter.com/CaAl/status/1618199774372696064

Albers heeft twijfels bij het onderzoek en deelde deze twijfels gisteren uitgebreid in een draadje op Twitter. Albers valt bijvoorbeeld over het gebruik van de term ‘jongeren’. “Het onderzoek kijkt naar 18-40 jarigen als 'jongeren'. Wat scholieren van de Holocaust weten is niet gemeten”, schrijft Albers.

In het rapport noemt het onderzoek deze groep Millenials en Generation Z. Millenials zijn nu tussen de 26 en 43 jaar. GenZ is de generatie die nu tussen de 11 en 26 jaar oud is. Onder 11 tot en met 17-jarigen is geen onderzoek gedaan.

Bovendien zijn er volgens Albers sterke aanwijzingen dat de steekproef van 2000 personen zwaar onrepresentatief is. “Zo zegt 34 procent van de deelnemers van 18 tot 40 jaar op dit moment een universitaire studie te doen. Als dat representatief is, zouden universiteiten nu niet zo'n 350.000 studenten hebben maar 2,5 miljoen”.

Ook vindt Albers het vreemd dat het onderzoek enkel telefonisch is gedaan. “’De jeugd’ gebruikt hun telefoon uren per dag, maar bijna nooit om te bellen. Dat is voor oude mensen. Zo'n opzet zorgt dus voor extra vertekening”.

“je kan nagenoeg niks met dit rapport", schrijft Albers. "Dat betekent niet dat de conclusies per se fout zijn; en elke Holocaustontkenner is er een teveel. Het betekent wel dat het bericht niet onderbouwd is. Dat is jammer want dit is een belangrijk onderwerp dat goed onderzoek verdiend”.

Foto: Facebook Herinneringscentrum Kamp Westerbork