nieuws

06 sep 2001, 00:12

Hoogleraar: ‘Groningen niet alleen voor de Groningers’

‘Groningen is er niet alleen voor de Groningers. Het is een enge gedachte om alleen de bewoners van de binnenstad of van de hele gemeente Groningen te laten beslissen over de toekomst van de Grote Markt. Ook met de wensen van de mensen van buiten Groningen moet ter dege rekening worden gehouden’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze hartekreet slaakte gisteravond prof. P.H. Pellenbarg, hoogleraar ruimtelijke wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verzette zich gisteren tegen de gedachte dat het vooral ‘de Stadjers’ moeten zijn die gaan bepalen hoe de toekomst van de stad er uit gaat zien. ‘Kijk naar het Waddengebied. Als we dat uitsluitend zouden overlaten aan de mensen die in de omgeving van dat gebied werken, dan zou het snel zijn leeggevist of een groot recreatiepark worden’, betoogde hij.
Volgens Pellenbarg is uit de enquete over de Grote Markt één ding zonneklaar geworden, namelijk dat er door bewoners van Groningen anders over de Grote Markt gedacht wordt dan door de Ommelanders. ‘Duidelijk is dat mensen van buiten de stad grote problemen hebben met de bereikbaarheid. Of je dat terecht vindt of niet: dat is een feit, waar je dus rekening mee moet houden. De regio vindt de stad slecht bereikbaar, en daar moet je wat aan doen’, aldus de Groningse hoogleraar.