nieuws

21 okt 2000, 00:12

Hoogleraar blijft weg bij uitreiking Kohls eredoctoraat

De Groningse hoogleraar Elzinga blijft vandaag weg bij de eredoctoraatuitreiking aan Helmut Kohl. Dit meldt de Universiteitskrant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Helmut Kohl, oud-kanselier, in opspraak geraakt CDU-politicus en historische figuur, zet met zijn gevolg vandaag de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op stelten.
De oud-kanselier ontvangt zijn langverwachte titel in de geschiedenis van erepromotor en rector magnificus van de RUG prof. dr. Doeko Bosscher, net als Kohl van huis uit historicus.
Een geplande persconferentie is op verzoek van Kohl afgelast. Zijn aanwezigheid in de universiteitsstad speelt zich grotendeels achter gesloten deuren af. De vijfentwintig journalisten, vijftien fotografen en vele cameraploegen die bij de uitreiking mogen zijn moeten het met Kohls speech doen.
Kohls doctoraat is na het CDU-partijkasschandaal in Duitsland controversieel. De oud-kanselier werd begin 1999 voorgedragen voor het eredoctoraat als een van de onderdelen van het toenmalige 385-jarige RUG-jubileum. Kohl zag eerder geen kans naar Groningen te komen, aldus de onderwijsinstelling.