nieuws

05 jun 2001, 00:12

Hoofdcommissaris Welten: ‘Respect voor politie keert terug’

De Hoofdcommissaris van politie in Groningen, Welten, is ingenomen met de uitkomsten van een onderzoek waaruit blijkt dat het respect voor de politie terugkeert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Welten vertelde een en ander vanmorgen bij de presentatie van het jaarverslag 2000 van de Regiopolitie Groningen. Hij presenteerde er de uitslag van een landelijk onderzoek waaruit blijkt dat burgers in Groningen meer tevreden zijn over de politie dan twee jaar geleden. Uit het onderzoek blijkt ook dat het respect voor de politie terugkeert. ‘Het gezag was wat weg. Maar we voeren al een tijdje het beleid om het respect voor de politie weer terug te krijgen. De politie moet nu eenmaal een autoriteit op straat zijn. En als je dat fatsoenlijk en deugdelijk doet, dan straalt de houding van de agent gezag uit en levert dat respect op’, zo betoogde Welten.
Hij signaleerde wel een ander probleem: veel te weinig inwoners van Groningen doen nog aangifte. Te vaak denken de burgers dat het toch geen zin heeft om aangifte te zoen. ‘Maar wij willen als politie wel alles weten. Doe dus vooral aangifte’, aldus Welten. Uit de jaarcijfers blijkt dat de politie er financieel gezien duidelijk beter voorstaat dan de afgelopen jaren. In plaats van tekorten is er nu voor het eerst sprake van een overschot op de begroting, en wel van twee miljoen gulden.