nieuws

13 jan 2001, 00:12

Hoofdcommissaris Welten geeft burgemeesters informatie over ‘geheim asielzoekersrapport’

Hoofdcommissaris Welten van de Regiopolitie Groningen gaat de burgemeesters van Groningen informeren over een geheim rapport over criminaliteit van asielzoekers in Groningen. Dat heeft burgemeester H. van der Laan zojuist desgevraagd aan de GIC laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een rapport waarvan het bestaan deze week werd onthuld door het Nieuwsblad van het Noorden. Volgens dat rapport van de recherche van de Regiopolitie Groningen is de criminaliteit onder asielzoekers gemiddeld vijf keer hoger dan bij de andere inwoners van de provincie Groningen. De politie heeft het bestaan van het rapport over een in de publieke opinie zeer delicaat onderwerp niet bevestigd, maar ontkent het bestaan er van ook niet. Het rapport is nogal heikel, omdat daaruit blijkt dat justitie in Den Haag veel te rooskleurige cijfers zou hanteren. Daardoor komen er minder agenten bij gemeenten met asielzoekerscentra dan volgens de Groningse politie wenselijk zou zijn.
Burgemeesters van gemeenten met asielzoekerscentra in de provincie Groningen eisten daarop inzage in het rapport. Het gaat om de burgemeesters van Ten Boer, Eemsmond en Delfzijl, zo meldde vanmorgen het Groninger Dagblad. Volgens burgemeester Hans van der Laan van de gemeente Eemsmond heeft de Hoofdcommissaris inmiddels toegezegd dat de burgemeesters geïnformeerd worden over relevante onderdelen van het rapport. ‘Wij vinden dat heel belangrijk omdat wij zelf wel willen beoordelen hoe ernstig die cijfers nu precies zijn. Want je kunt, bijvoorbeeld, diefstal van een pakje sigaretten, niet vergelijken met een steekpartij. Wij willen zelf kunnen beoordelen hoe ernstig het is’, aldus Van der Laan. Volgens hem hebben de burgemeesters daar recht op uit het oogpunt van openbare orde maar ook in verband met het draagvlak onder de bevolking voor het asielbeleid.