nieuws

01 okt 2000, 00:12

Hoofdcommisaris Welten: ‘Politie stuurt geen nota na voetbalrellen’

De politie moet zich niet laten betalen voor beveiligingswerk. Dit stelt de Groninger hoofdcommissaris van politie Bernard Welten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook als de rekening fors is, zoals bij de miljoenenkostende ordehandhaving bij voetbalwedstrijden, moet de politie die zelf betalen. Over deze kwestie moet een principieel debat op gang komen
Het kabinet laat op dit moment betaling van politiewerk toe, zoals een aantal discotheekhouders in Noord-Brabant en winkeliers in Hoog Catharijne dat doen. ‘’Daarmee is een grens overschreden’’, aldus Welten. ‘’Het bewaken van de veiligheid van de publieke ruimte is een overheidstaak’’, benadrukt hij stellig.
‘’We zijn het van harte met Welten eens’’, aldus secretaris P. Gortzak van de Nederlandse Politiebond. ‘’Voor je het weet wil een souteneur dat je zijn bordeel bewaakt. Dan begeef je je duidelijk op het hellende vlak. We moeten een grens stellen’’, meent hij. ‘’De politie moet de openbare orde handhaven en niemand anders. Dit dient uit de algemene middelen betaald te worden’’.
De Politievakorganisatie ACP, de christelijke vakbond, wil een uitzondering op deze regel maken: ‘’Wanneer de politie-inzet bovenmatig is, moet een bijdrage van vijftig procent in de kosten kunnen. Je moet dan denken aan voetbalwedstrijden waar letterlijk meer politiemensen zijn dan supporters van de uitspelende ploeg. Daar zetten veel politiemensen toch vraagtekens bij’’.