nieuws

30 jan 2001, 00:12

Hogescholen verantwoordelijk voor rsi-welzijn studenten

Studenten van hogescholen en universiteiten zouden de schade die ze oplopen door rsi kunnen verhalen op hun opleiding. Dat stelt het bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens M. Davelaar van het BBZ is de weliswaar niet verplichte maar zeer aanbevolen aanschaf van een laptop op de Groninger Hanzehogeschool in strijd met de Arbo-regels. Laptops zijn extra gevaarlijk omdat beeldscherm en toetsenbord niet kunnen worden losgekoppeld. Ook kan het beeldscherm niet op ooghoogte staan, zoals de Arbo-wet voorschrijft.
Studenten die door intensief computergebruik repetitive strain injury (rsi) oplopen, kunnen jaren arbeidsongeschikt zijn. Hoe hoog de claims van studenten met een muisarm kunnen zijn, kan niemand zeggen, maar gezien de hoge salarissen voor economisch opgeleide hbo- en wo-ers kan de schade voor de Hogeschool oplopen tot miljoenen guldens, denkt Davelaar.
Twee weken gelden kende een Middelburgse kantonrechter voor het eerst een rsi-claim toe. De vakcentrale FNV meldt dat al tientallen patiƫnten met succes een schikking hebben afgedwongen. Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft twintig tot dertig procent van de beroepsbevolking last van rsi.