Nieuws

Hoe kan BBB in Groningen nieuw college vormen, met zóveel kleine partijtjes?

De BBB heeft ook in Groningen een klinkende overwinning geboekt en is als grootste uit de bus gekomen: maar liefst 12 van de 43 zetels gaan naar de BBB. Maar hoe groot ook: de BBB zal het niet in haar eentje kunnen, want daarvoor komt deze partij tien zetels tekort. Want voor een meerderheid heb je 22 zetels nodig.


Leestijd: 2 minuten

Hoe kan BBB in Groningen nieuw college vormen, met zóveel kleine partijtjes?
Hoe kan BBB in Groningen nieuw college vormen, met zóveel kleine partijtjes?

Daarom zal de BBB een beroep moeten doen op andere partijen.

Maar zo eenvoudig is dat niet. Want als BBB ‘over rechts gaat’, als dat inhoudelijk zou kunnen, dan komen ze niet ver. Want de PVV haalde 2 zetels, en Forum slechts 1. Dus dat schiet niet op.

Als BBB met CDA (2) en VVD ( 2) verder wil, komen ze samen ook nog veel zetels tekort.

Een combinatie BBB, GroenLinks (5) en PvdA (5) zou wél een meerderheid hebben, maar dat is een zeer onwaarschijnlijke combinatie.

Dus zal de BBB een beroep moeten doen op een combinatie van grotere en kleinere partijen, om uiteindelijk tot 22 zetels te komen. Er is wel veel keuze, want er zijn nu tien partijen met 1, 2 of 3 zetels. Maar die partijen kunnen niet allemaal een gedeputeerde leveren, want anders krijgen we véel te veel gedeputeerden in de provincie Groningen.

Kortom: lastig, lastig!

Informateur op verkenning

Om uit te zoeken hoe er toch een college gevormd kan worden, heeft BBB-fractievoorzitter Gouke Moes burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier voorgedragen als de verkenner en informateur voor een nieuw Gronings provinciebestuur. Deze moet met iedereen gesprekken gaan voeren over de vraag hoe het verder moet in Groningen. Maar eerst kan hij eens goed gaan luisteren naar een openbaar debat.

Openbaar debat

Afgesproken is om komende woensdagochtend 22 maart bijeen te komen in de Statenzaal van het provinciehuis voor een openbaar duidingsdebat met de lijsttrekkers / beoogd fractievoorzitters en de voorlopig gekozen Statenleden, als start van het informatieproces.

Duiding geven

Doel van het debat is om duiding te geven aan de verkiezingsuitslag en met elkaar van gedachten te wisselen over de politiek inhoudelijke koers en de opdracht voor de beoogd informateur. Commissaris van de Koning René Paas zit het gesprek voor.

Openbaar

Het debat is openbaar en kan worden bijgewoond vanaf de publieke tribune of via een livestream.