Wonen

Historisch (en mooiste) sluizencomplex van Groningen in oude luister

Het historische sluizencomplex Aduarderzijlen is door vertegenwoordigers van waterschap, gemeente en provincie officieel heropend. Door een restauratie zijn de sluizen in oude glorie en luister hersteld. Eeuwen geleden waren deze prachtige sluizen van levensbelang voor de stad Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Communicatie Noorderzijlvest
Foto | Communicatie Noorderzijlvest

Het sluizencomplex Aduarderzijlen in Groningen heeft een grote historische betekenis als waterstaatkundig én strategisch bouwwerk. Sinds de 14e eeuw diende het als spuisluis voor de afwatering van het Reitdiepgebied, essentieel voor de bescherming van het omliggende land tegen overstromingen. Maar ook militair speelde het complex een belangrijke rol.


Tijdens het Beleg van Groningen in de Tachtigjarige Oorlog (1594) en later bij het beleg in 1672 door Bommen Berend, werden de sluizen bewust ingezet om land onder water te zetten (inundatie) en zo vijandelijke troepen tegen te houden.
Hiermee toont Aduarderzijlen hoe waterbeheersing en verdediging in de Nederlandse geschiedenis nauw met elkaar verweven waren.

Het sluizencomplex is bovendien een van de weinige plekken waar zulke oude sluizen behouden zijn gebleven, wat het tot een waardevol cultuurhistorisch monument maakt in zowel civieltechnisch als militair opzicht.

Restauratie officieel afgerond


Met het afschieten van een kanon gaven Bert Wiersema (lid dagelijks bestuur Waterschap Noorderzijlvest), Bé Schollema (wethouder gemeente Westerkwartier) en Karin Dekker (gedeputeerde provincie Groningen) het startschot voor de heropening van het cultuur-historisch sluizencomplex.

Naast de restauratie van de zijlen is ook geïnvesteerd in de landschappelijke versterking en recreatieve voorzieningen in de nabije omgeving van het complex om het gebied een toekomstgerichte kwaliteitsimpuls te geven.

(Foto’s: Communicatie Noorderzijlvest).