nieuws

21 aug 2001, 00:12

'Het Groninger Paard' dreigt opnieuw uit te sterven

Het Groninger Paard dreigt binnen twee jaar uit te sterven. Zo'n vijftien jaar geleden werd dit ras nog gered, dankzij de laatste Groninger hengst Baldewijn. Maar het Groninger Paard dreigt nu opnieuw het loodje te leggen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarvoor waarschuwt erkend paardenfokker R. Menger in Adorp. Volgens Menger zal het ras verdwijnen omdat fokkers een steeds slanker paard willen, zodat er ook een zadel op past. Volgens Menger ontstaat er zo een ,,asbakkenras’’. De 65-jarige Menger doet er op dit moment alles aan om het originele ras in stand te houden. Omdat er in Nederland al geen goede hengsten meer zijn moet hij voor dekkingen zelfs naar Duitsland.
Stamboekvereniging het Groninger Paard deelt de zorgen van Menger, maar ziet het toch iets rooskleuriger in dan de fokker. ,,Er zijn bepaalde kenmerken waar een paard aan moet voldoen wil hij officieel tot het Groningse ras behoren’’, vertelt voorzitter S. de Jong. ,,Maar binnen die grenzen zijn er allerlei variaties mogelijk, net zoals je dikkere of dunnere mensen hebt met grotere of kleinere neuzen die er toch allemaal goed uitzien.’’
Vanaf het begin van de stamboekverenigingen is er een discussie geweest hoe het ideale paard er uit moet zien. ,,Elke tijd kent ook op het gebied van paarden zijn eigen gebruiken, inzichten en modes. Als de eisen zouden worden bijgesteld, zou het ras devalueren.’’
Op dit moment staan er bij de Stamboekvereniging 890 Groninger raspaarden ingeschreven. De organisatie kent ruim driehonderd leden, waarvan een honderdtal zelf paarden fokt. Nederland kent nog slechts vijftien officieel erkende dekhengsten, verspreid over verschillende bloedlijnen.