nieuws

05 okt 2000, 00:12

Hersenonderzoek moet paniekaanvallen verklaren

Een half miljoen Nederlanders heeft last van paniekaanvallen en toch is er relatief weinig over bekend. Een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) moet daar verandering in brengen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onderzoeker M. Boshuizen van de RuG richt zich op de werking van de hersenen tijdens een paniekaanval. Veelvoorkomende symptomen zijn acute doodsangst, hartkloppingen en hyperventilatie. Tijdens het onderzoek krijgen de proefpersonen een stofje toegediend dat de aanval simuleert, waarna een PET-scan de hersenactiviteit in kaart brengt.
Het blijkt moeilijk om genoeg proefpersonen te vinden. “Veel mensen die lijden aan paniekaanvallen worden al met medicijnen behandeld en komen daarom niet meer in aanmerking voor het onderzoek”, zegt Boshuizen. “Bovendien staan de meeste mensen niet te springen.” Ze benadrukt dat de opgewekte paniekaanval maar twee minuten duurt.
Paniekaanvallen hebben veelal een biologische oorzaak, maar stress kan het risico wel vergroten. Patiënten zijn vaak aan huis gekluisterd, omdat ze bang zijn om op straat in paniek te raken. Na behandeling met anti-depressiva kunnen de meesten weer een gewoon leven leiden.