nieuws

12 jul 2001, 00:12

Herman Brood bracht Groningse rock-scene tot volle bloei

In de media, waarin Herman Brood momenteel volop wordt herinnerd als ‘Amsterdammer’, ‘Drent’ of Zwollenaar, is nog niet veel aandacht geschonken aan de Groningse periode. In de tijd dat hij in Groningen woonde, had hij een enorme invloed op het ontstaan van het “Groninger Springtij’ (Lees verder in de GIC. Maar neem ook een kijkje in ons FORUM, waarin U kunt reageren op de betekenis van Herman Brood voor de Groningse popmuziek)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Herman Brood had in de jaren zeventig een enorme invloed op de popmuziek in Groningen. Niet alleen ontstonden in Groningen zijn groepen Wild Romance en de ‘Herman Brood Band’, maar hij was ook de inspirator van een muziekscene die groepen opleverde als White Honey , New Adventures, Jan Rot en Phoney& the Hardcore. Deze zeer vruchtbare periode in de Groninsge popmuziek, waarbij tal van Groningse bands landelijk doorbraken, is ongeëvenaard gebleven. Na het vertrek van Brood is het snel bergafwaarts gegaan met de popmuziek in Groningen, en tegenwoordig is er nauwelijks nog iets van te merken, althans op landelijk niveau.
Overigens heeft Brood ook in Amsterdam steeds steun gehad van zijn Groningse manager Koos van Dijk uit Winschoten. In zijn Groningse periode speelde Broods ook vaak in kroegen als Talk of the Town en de Koffer, onder meer met Lou Leeuw, met wie hij ook al in Cuby and the Blizzards had gespeeld. Tien jaar geleden was er in de Oosterpoort nog een grote reünie van Groningse groepen uit de jaren zeventig waar Herman Brood ook van de partij was.