nieuws

29 aug 2000, 00:12

Hennepteelt wordt ‘booming-business’ in Groningen

Hennepteelt begint nu echt ‘booming-business’ te worden in oost-Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Niet ten behoeve van softdrugs, maar voor de produktie van hennepvezels die als grondstof dienen voor uiteenlopende eindprodukten
Het aantal hectares in oost-Groningen waar de hennep wordt geteeld is opgelopen tot meer dan duizend. Boeren zijn momenteel druk bezig de nieuwe oogst binnen te halen. De toekomst van de hennepteelt ziet er zo rooskleurig uit dat de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) heeft besloten er ook in te investeren. De NOM gaat nu deelnemen in een tweede Gronings hennep-verwerkingsbedrijf, Hempron b.v., dat hennepzevels verwerkt tot grondstof voor de auto-industrie (bekleding) en als strooisel. ‘We zijn optimistisch over de toekomst van hennep. Er is veel potentieel voor de grondstof’, zegt Hempron- directeur Albert Dun uit Oude Pekela.
De hennepsoort is niet bruikbaar is voor sofdrugs: het percentage drogerende stof is te gering. ‘Als je er stoned van wil worden, moet je een sigaret met de opbrengst van een hectare oproken’. Ook de Europese Gemeenschap is inmiddels overtuigd van de mogelijkheden van de hennep, zodat het net als veel andere gewassen vanaf 2001 voor zes jaar in aanmerking komt voor subsidie. Hempron gaat voorzichtig van start met acht medewerkers en met achthonderd hectare onder contract. ‘Bij de teelt zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. Het is een zeer milieu-vriendelijk produkt’, aldus Dun, die ook goede nieuwe mogelijkheden voor hennep – dat een zeer sterk absorptie-vermogen heeft - ziet als vulling voor bakken voor kleine huisdieren en strooisel in paardenstallen.