Nieuws

Borden ter bescherming van vezelhennepvelden

Vezelhennepbedrijf HempFlax uit Oude Pekela is het zat dat mensen die uit zijn op een gratis jointje zijn vezelhennepvelden leegplukkken. Het bedrijf gaat daarom borden plaatsen bij een aantal hennepvelden langs wegen en toeristische routes in de drie noordelijke provincies. Dat meldde het bedrijf woensdag.Vezelhennepbedrijf HempFlax uit Oude Pekela is het zat dat mensen die uit zijn op een gratis jointje zijn vezelhennepvelden leegplukkken. Het bedrijf gaat daarom borden plaatsen bij een aantal hennepvelden langs wegen en toeristische routes in de drie noordelijke provincies. Dat meldde het bedrijf woensdag.Vezelhennepbedrijf HempFlax uit Oude Pekela is het zat dat mensen die uit zijn op een gratis jointje zijn vezelhennepvelden leegplukkken. Het bedrijf gaat daarom borden plaatsen bij een aantal hennepvelden langs wegen en toeristische routes in de drie noordelijke provincies. Dat meldde het bedrijf woensdag.


Leestijd: 1 minuut

HempFlax gaat over tot de plaatsing, omdat er regelmatig hennep geplukt wordt door mensen die denken er high van te kunnen worden. Van vezelhennep kan je volgens HemFlax niet stoned worden omdat het niet of nauwelijks de geestverruimende stof THC bevat.

Ook doen sommige toeristen melding van de velden bij de politie, omdat zij in de veronderstelling zijn dat het gaat om wietteelt.

,,Met de borden willen we voorbijgangers duidelijk maken dat de hennep niet hetzelfde is als de wiet die je in de koffieshop koopt”, aldus adjunct-directeur Mark Reinders. Het tegendeel is volgens hem waar ,,in de vezelhennep zit zo’n laag percentage THC, de werkzame stof in marihuana, dat je een heel veld op zou moeten roken, voordat je hetzelde effect zou voelen. Op de borden vergelijken we het dan ook met alcoholvrij bier.”

De borden zijn niet alleen bedoeld om wietrokers ervan te weerhouden zich te buiten te gaan aan de planten. Reinders: ,,We willen mensen ook informeren over het gebruik van vezelhennep als textiel, isolatiemateriaal en halffabricaat voor de auto-industrie waar het bijvoorbeeld gebruikt wordt in dashboards.”

HempFlax heeft momenteel 780 hectare vezelhennep in de drie noordelijke provincies staan. In totaal zullen er een vijftiental borden worden geplaatst bij voor voorbijgangers zichtbare velden.