nieuws

13 apr 2001, 00:12

Helder poollicht boven Noord-Nederland

Woensdagavond was er boven Noord-Nederland een helder poollicht te zien. Normaal gesproken is het licht in Nederland niet zichtbaar. De eerste melding kwam uit het Groningse Den Andel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er waren mooie kleuren te zien en het poollicht reikte tot ‘hoog’ in de hemel: het denkbeeldige punt recht boven de waarnemer. Het is volgens het KNMI pas de tweede keer in ruim tien jaar dat het bijzondere natuurverschijnsel zo goed te zien is.
Poollicht of noorderlicht hangt samen met uitbarstingen op de zon. Het kleurrijk lichtspel van groen en rood ontstaat als geladen deeltjes die vrijkomen bij die uitbarstingen de dampkring van de aarde binnendringen.
De omstandigheden voor een helder noorderlicht boven Nederland zijn sinds lange tijd weer eens gunstig, zegt een woordvoerder van het KNMI: ,,Woensdagochtend was er een hele grote uitbarsting op de zon richting aarde. Het is dan wachten op een kristalheldere nacht en gunstig magnetisch veld. Dat zat woensdag allemaal mee.''
Deskundigen van de NASA verwachten dat er later deze week nog meer poollicht is te zien. Foto’s van het verschijnsel zijn te zien op de website www.hemelwacht.net, onder de kop recente meldingen.