nieuws

29 nov 2000, 00:12

Heavy Metal groep Vortex uit Groningen voegt zich bij oude lullen

De Groningse heavy metal Band Vortex bestaat twintig jaar. En daarmee voegen de leden van deze groep, die zich ooit gedroegen als jonge wilde honden, zich bij de lange rij van achtenswaardige Groningse rockers van respectabele leeftijd. Het Rode Oortjes festival zet de ouwetjes nog graag een keer in de spotlights!

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vortex bestaat 20 jaar !! En de organisatie van het Rode Oortjes festival vindt dat dit gevierd moet worden. Martjo Brongers (gitarist van Vortex & vast jurylid v/h Rode Oortjes festival) en de Rode Oortjes organisatie hebben vaak gepraat over een optreden in het Platformtheater van deze legendarische Groningse Heavy Metal formatie. Hoe beter konden zij kiezen voor 9 december a.s ! Vortex bestaat dan 20 jaar, presenteert op deze datum zijn gloednieuwe 10” Vinyl “The Mill” en als klap op de vuurpijl zal het optreden op 9 december op 24-sporen worden opgenomen door Studio Blaisdell en zal er een video opname worden gemaakt door Regina Broersma.
Beide items zullen daarna op zeer korte termijn in de winkels verschijnen. Vortex kent dus al een 20 jaar lange geschiedenis die begint in 1980 en zij bracht tot en met 1990 5 democassettes uit en stonden op 2 verzamel lp’s (Heavy Metal Holland, 1982 & Dutch Steel, 1984). In 1985 komt de 1e LP van Vortex uit ‘Metal Bats’ en in 1986 volgt de 2e “legendarische” LP ‘Open the Gate’ ! De videoclip van het nummer ‘Open the Gate’ was meerdere malen op MTV & Sky Channel te zien. De groots opgezette live shows van Vortex waren altijd imposant en wereldwijd heeft Vortex dan ook een grote aanhang. In 1990 werd het 2 jaar stil rond de band waarna zij in 1992 terugkwam met 2 zeer succesvolle reünieconcerten. In 1998 blijkt dat Vortex nog steeds mateloos populair is, al is het alleen al om het feit dat de 2 LP’s ware collectors items zijn geworden. Vele interviews in gerenommeerde Heavy Metal bladen volgen en Vortex besluit om een best of cd ‘The Dawning’ uit te brengen. De Re-opening of the Metal Gates is hierbij een feit.’ En nu in 2000 komt er op het Zweedse label Stormringer een gloednieuwe 10” uit, die ook in een kleine oplage als picture disk zal verschijnen. Deze 10“ zal dus ook gepresenteerd worden op
9 december in het Platformtheater. Maar 9 december staat voor Vortex ook in het teken van het 20 jarig jubileum, een live video en cd registratie maar vooral een good-old ‘sparkling show’ voor al zijn trouwe fans uit Nederland, Duitsland e.o. De organisatie van het Rode Oortjes festival viert graag dit feestje mee, maar wil natuurlijk hier iets aan koppelen. Daarom staat Grey in het voorprogramma, de verliezend finalist van het Rode Oortjes festival 2000. Grey kan zich hierdoor erg in de picture gaan spelen bij het grote metal publiek. Ook staat in het voorprogramma Wizard, een heavy metal band uit Duitsland, speciaal voor de Duitse Vortex Fans. Wizard bracht onlangs zijn 5e CD uit.