nieuws

12 feb 2001, 00:12

Haren vindt unieke combinatie tussen fiets- en voetpad: ‘voetspad’

De gemeente Haren heeft een primeur met de aanleg van een zogeheten ‘voetspad’. Dit wordt een unieke combinatie van voet- en fietspad. Fietsers krijgen 2,5 meter ruimte op het ‘fietspad’ en voetgangers 1,5 meter.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verschillende zones worden door een streep gescheiden. Ze zijn wel op dezelfde hoogte. Tevens krijgen de verschillende delen een andersoortig tegelpatroon. Fietsers kunnen straks kiezen waar ze gaan fietsen, de de rijbaan of op het gecombineerde fietspad.
In het nieuwe plan komt aan weerszijden van de zes meter brede rijbaan een bomenrij te staan. De ruimte tussen de rijbaan en de bebouwing is het voetspad.
,,De verkeersdeelnemers zullen zich meer aan elkaar moeten aanpassen, dan dat het gedrag wordt bepaald door diverse technische verkeersmaatregelen’’, aldus de gemeenten in een paginagrote advertentie waarin ze de plannen aan de Harenaren presenteert.
Het plan vormt een alternatief voor eerdere reconstructieplannen, waar verzet tegen was. Tegenstanders van deze plannen waren vooral tegen het verdwijnen van afzonderlijke fietspaden. Dit is onderdeel van een fietsplan Duurzaam Veilig. In Haren bestond fel verzet tegen het mengen van verkeer. De maximumsnelheid voor het verkeer wordt dertig kilometer per uur. Het voetspad is onderdeel van de herinrichting van de Rijksstraatweg in de dorpskom van Haren.