nieuws

17 sep 2000, 00:12

Hardnekkige hartritmestoornis kan verholpen met littekens

De Groninger medicus Anton Tuinenburg vindt dat de meest voorkomende hartritmestoornis, het zogenaamde boezemfibrilleren, soms om een hardhandige aanpak vraagt: het aanbrengen van littekens.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ongeveer 125.000 Nederlanders lijden aan de hartritmestoornis, die zich slecht laat behandelen. De verwachting is dat het aantal patiënten de komende twintig jaar verdrievoudigt.
Medicijnen of het geven van een stroomstoot helpen tegen de fibrillatie, maar meestal komen de klachten snel terug. Dat komt doordat de stoornis het boezemweefsel aantast en zich zo als het ware innestelt.
Tuinenburg onderzocht hoe dat innestelproces (remodeling) verloopt. Hij ontdekte dat de eigenschappen van de boezemweefselcellen veranderen, waardoor die cel sneller geactiveerd kan worden. Bovendien verandert de neuro-hormoonhuishouding bij patiënten en blijkt het zenuwstelsel te worden aangetast.
Tuinenburg denkt dat er nieuwe en effectievere behandelmethoden nodig zijn om het proces van innestelling tegen te gaan. Bij een hardnekkige stoornis zou volgens de medicus ritmechirurgie een oplossing kunnen zijn. Hierbij wordt een netwerk van littekens aangebracht.
Die operatie is effectief, maar voor de meeste ‘lichte’ patiënten te ingrijpend. Zij zijn afhankelijk van specifieke medicijnen die de boezem ontlasten.
Tuinenburg promoveert woensdag 27 september aan de faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed het onderzoek voor zijn proefschrift ‘Clinical correlates of remodeling in atrial fibrillation’ in het Thoraxcentrum van het Academisch Ziekenhuis Groningen.