nieuws

14 nov 2012, 22:10

‘Hanzelijn Groningen – Amsterdam moet wel naar 200 km per uur’

De Hanzelijn, de nieuwe spoorlijn van Amsterdam via Lelystad en Kampen naar Zwolle, wordt in december van dit jaar geopend. De PvdA Statenfracties in de vier noordelijke provincies stelden echter al eerder vast dat de spoorinfrastructuur nog niet compleet is. Ze houden er aan vast dat op die lijn 200 km per uur mogelijk blijft van Groningen, via Zwolle en Lelystad naar Amsterdam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zo bestaat er nog een fors capaciteitsknelpunt bij Herfte, is de korte treinopvolging op het baanvak Hattemerbroek-Zwolle niet op orde en is de reistijdwinst ook niet wat het zou moeten zijn. Daarom pleiten de vier fracties voor het beschikbaar houden van de resterende negentig miljoen euro voor nog uit te voeren werk.


De PvdA-fracties gaan er nog altijd van uit dat de Hanzelijn de eerste binnenlandse spoorverbinding wordt waarop met een maximum-snelheid van 200 km/u gereden zal worden. Daarbij hoort ook een kwartier-dienst voor de InterCity tot Zwolle, met een vervolg als stoppende IC in de richting Meppel-Hoogeveen-Beilen-Assen en verder.