nieuws

19 aug 2002, 00:12

Hans Wiegel als filmster onthaald bij premiere Friese film in Groningen

Hans Wiegel, Piet Paulusma, Foppe de Haan en de Groningse weerman Jaap Nienhuis werden gisteravond als ware filmhelden onthaald in Groningen. In de Poelestraat ging een bijzondere Friese film in premiere.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De reden voor alle commotie was de film De Kameleon sjocht in it waar, een studentikoos antwoord op de officiële Kameleon-productie die volgend jaar in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. Alle makers van de alternatieve versie zijn Friezen, veelal leden van de Friese studentenvereniging Bernlef uit de stad Groningen. Bernlef protesteert hiermee tegen het feit dat de grote commerciële Kameleon-film van regisseur Steven de Jong in het Nederlands wordt opgenomen.
Met een budget van 5000 euro maakte een groep van dertig studenten in enkele maanden tijd een Friestalige tegenhanger. Regisseur De Jong, die de rechten van de boeken van auteur Hotze de Roos verwierf, gaf de jongeren toestemming de film te maken en één avond te vertonen. Het plot: de Friese weerman Piet Paulusma wordt ontvoerd door zijn Groningse collega Jaap Nienhuis van RTV Noord, uit jaloezie over het succes van Paulusma op de landelijke televisie. Gelukkig schieten de heldhaftige smidskinderen Hylke en Sytse Klinkhamer te hulp om de weerman te bevrijden. De trekpleister van de avond is echter niet Paulusma, maar oud-politicus Hans Wiegel, die in de film de rol van burgemeester vertolkt. Als een ware filmster laat hij zich door alle media interviewen over zijn toekomstplannen in de filmindustrie. ,,Producent Rob Houwer heeft me al een rol aangeboden als butler'', knikt hij gretig. ,,Maar het liefst zou ik nog eens optreden als een doortastende advocaat. Zo'n rol als Charles Laughton in Witness for the prosecution, als ik dat ooit nog eens mocht spelen!''
Voor de zogeheten wereldpremière heffen de studenten tot twee keer toe het Friese volkslied aan en tijdens de voorstelling wordt er luidruchtig meegeleefd met de avonturen van de koene tweeling. De hoogtepunten in de 35 minuten lange aaneenschakeling van studentenkolder vormen de optredens van Wiegel, de twee noordelijke weermannen, schaatser Ids Postma - die in de smidse van vader Klinkhamer zijn schaatsen laat slijpen - en SC Heerenveen-trainer Foppe de Haan, die de smid smeekt zijn armlastige voetbalclub te sponsoren.