nieuws

04 jan 2001, 00:12

Handige Groningse boerinnen in bus provincie door met streekprodukten

Groningse boerinnen beschikken beschikken over een uitstekend commercieel talent, zo laten dames uit de omgeving van Sappemeer zien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De coƶperatie van boeren, boerinnen en buitenlui, Het Compagniester Banket uit Sappemeer heeft een nieuwe Boerderijbus. De motor van de oude bus was af, dus is er een nieuwere bus aangeschaft. In de Boerderijbus worden regionale producten van boeren en tuinders verkocht. Daarnaast verkoopt de organisatie sinds begin november met succes producten via www.banket.org , de winkel op internet.
Het project startte in april 1999, sindsdien is het assortiment enorm uitgebreid. Het feit dat de bus er is, als laagdrempelig afzetkanaal, stimuleert boeren en tuinders tot het ontwikkelen van nieuwe producten. Er wordt vlees uit de streek verkocht van eend, kip, koe (Blonde d'acquitaine en Schote hooglander) struisvogel en varken. Ook is er ekologisch vlees te koop. Verder kent het assortiment geite-, koeie- en schapekaas. Melen van de molen in Joeswert, heerlijke landwijnen, Groninger bier, jams, advocaat en producten als Koorntjesmeer en Mollebonen. Groente en fruit en een compleet zuivelpakket, maken het aanbod compleet.
De Boerderijbus staat op dinsdag in het winkelcentrum van Wildervank (per 01-01-2001), op woensdag op de Pleiaden in Hoogezand, op de eerste donderdagochtend van de maand in Blijham, op elke donderdagmiddag op de markt in Veendam, op vrijdag op de Hoofdstraat in Hoogezand, op zaterdag op de rommelmarkt in Westerbroek en op zondag op de rommelmarkt in Zuidbroek. Naast het project De Boerderijbus organiseert Het Compagniester Banket culinair culturele tochten per fiets of koets en is de Vlag Uit Route opgezet, een 120 kilometer lange fietstocht langs 40 boerderijen, galeries, winkeltjes, horecabedrijven en tuinen.