nieuws

12 sep 2001, 00:12

Handboek ‘bommeldingen’ voor ondernemingen

Hoewel het gelukkig niet aan de orde van de dag is, kunnen bedrijven te maken krijgen met bommeldingen. De politie in Groningen heeft nu een nieuwe Handleiding Bommelding Bedrijven samengesteld, die op een rij zet wat er gedaan moet worden. Het geeft vooral advies over de volgorde van de te nemen acties in het geval dat het ooit zo ver mocht het zover komen, en het gevreesde dreigtelefoontje binnenkomt. ‘’Hoewel het vrijwel altijd loos alarm is, moet je alle meldingen serieus nemen,’’ stelt het Groninger korps.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

’’We hebben nu de te nemen acties, dat zijn de landelijke richtlijnen die voor dit soort noodsituaties gelden, netjes samengevat’’, aldus een politiewoordvoerder. De bundel is een bijgewerkte versie van een oudere handleiding, zoals die ook voor Amsterdam en Den Haag is gemaakt, maar waar nooit echt wat mee gedaan is. Het boek is nu geactualiseerd en bevat verschillende adviezen in de vorm van een checklist, die voornamelijk zijn gericht op het zo goed mogelijk in de hand houden van paniek en het waarschuwen van de juiste hulpdiensten. Ook wordt risicovolle ondernemingen aangeraden de bij de receptie binnenkomende gesprekken op tape vast te leggen.
‘’Bedrijven kunnen zo’n handleiding bij ons bestellen. De precieze inhoud is vertrouwelijk, niet geheim of zo, maar het advies moet bij wijze niet aan het prikbord in de kantine hangen’’. De politie meent namelijk dat uit de ervaring blijkt dat meer aandacht voor bommeldingen leidt tot een toename van het fenomeen en wil dus geen slapende honden wakker maken.