nieuws

08 jan 2001, 00:12

Grote oliebrand in raffinaderij Delfzijl

In raffinaderij North Refinery in Farmsum (gemeente Delfzijl) heeft maandagmiddag brand gewoed in een installatie voor het verwerken van afvalolie tot stookolie. Niemand raakte gewond bij de oliebrand. Er kwamen voorzover bekend ook geen gevaarlijke stoffen vrij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aanvankelijk werd gemeld dat er een aanzienlijke hoeveelheid natrium in de brand stond. Maar volgens een woordvoerder van de hulpdiensten is dat 'zeer waarschijnlijk' niet het geval geweest. Natrium is zeer explosief als het in contact komt met vochtige lucht.
De brand ontstond na een lekkage bij een zogeheten mengmachine, die op zeventig meter afstand van de raffinaderij staat. Deze gloednieuwe installatie - kosten 2 miljoen gulden - kan afvalolie omwerken tot stookolie. Natrium is een van de stoffen die bij het reinigingsproces wordt gebruikt.
Door snel ingrijpen van de brandweer van Delfzijl was de brand snel onder controle. Er was sprake van heftige rookontwikkeling. Personeel en pers werden op grote afstand gehouden. Een woordvoerder van de hulpdiensten benadrukte dat er geen brand is geweest in de raffinaderij of in de tankopslag. Er volgt nader onderzoek naar de oorzaak van de oliebrand. Het bedrijf is tot dinsdagmorgen stilgelegd. Meetwagens zijn ingezet om de omgeving te inspecteren op eventuele vervuiling.