nieuws

08 jan 2001, 00:12

Grote natriumbrand bij raffinaderij Delfzijl

In raffinaderij North Refinery in Farmsum (gemeente Delfzijl) heeft maandagmiddag een aanzienlijke hoeveelheid natrium in brand gestaan. Vanwege het explosiegevaar werd groot alarm gegeven en de omgeving afgezet. Niemand raakte gewond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De brand ontstond na een lekkage bij een zogeheten mengmachine, die zeventig meter van de raffinaderij af staat. Een woordvoerder van het bedrijf benadrukte dat er geen brand is geweest in de raffinaderij of in de tankopslag.
Door snel ingrijpen van de brandweer van Delfzijl, die binnen twee minuten na de melding ter plekke was, was de brand snel onder controle. Er was wel sprake van heftige rookontwikkeling. Personeel en pers werden op grote afstand gehouden.
Natrium is een explosieve stof die gemakkelijk in de brand vliegt als het in contact komt met vochtige lucht. Brandende natrium mag daarom niet met water worden geblust. Steekvlammen en bijtende nevels zijn dat het gevolg. De brandweer heeft de natrium afgedekt met een droge stof.
Hoeveel natrium precies in brand heeft gestaan, is nog niet duidelijk. De eerste berichten maakten melding van een ton (duizend kilo). Het raffinagebedrijf verwerkt onder meer afgewerkte olie.