nieuws

04 sep 2001, 00:12

“Grote markt te studentikoos”

Jan Blom van buurtvereniging Kop Indische Buurt vindt dat de Grote Markt nu te zeer het domein van studenten is. “De Grote Markt mag wel wat meer allure krijgen.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Jan Blom zegt zich in het forum in te willen zetten tegen de ‘monocultuur’ van studenten op de Grote Markt. “Je moet kijken hoe je het horeca- en winkelaanbod veelzijdiger kan maken, zodat de Grote Markt ook voor niet-studenten aantrekkelijk wordt.” Het zou volgens Blom daarbij helpen als er een theater met winkels aan de oostzijde van de markt zou verrijzen.
Het allerbelangrijkste vindt Blom dat er zorgvuldig met de Grote Markt wordt omgesprongen. “Ik ben bang voor te grote ingrepen in korte tijd. Het gevaar is dat we een heleboel dingen weggooien. We geven wel af op de wederopbouwarchitectuur, maar wat geeft ons het recht te denken dat we nu wel de waarheid in pacht hebben. Ingrijpen prima, maar dan wel behoedzaam.”
Bij het referendum over de gemeentelijke plannen stemde Blom tegen. Hij wil zo weinig mogelijk auto’s in de binnenstad en is daarom tegen de bouw van nieuwe parkeergarage’s, laat staan onder de Grote Markt. Volgens Blom moeten mensen hun auto’s maar bij de transferia of elders buiten de ringweg achterlaten. “Als vertegenwoordiger van de Kop van de Indische Buurt kan ik meepraten over de drukte die ontstaat doordat iedereen in het centrum wil parkeren”, zegt Blom.
Nog één ander onderwerp moet hem van het hart: “De gemeente moet een goede vinger in de pap houden. Ik ben bang dat de boel anders in de uitverkoop gaat voor de projectontwikkelaars. En laten we alsjeblieft van het verleden leren. Dus geen nieuwe treurniswekkende promenades.”