nieuws

30 sep 2001, 00:12

Grote leegstand winkelpanden in Herestraat 'moet aangepakt', zegt City Club

De Groningen City Club wil de leegstand in de Groninger binnenstad aanpakken. Onder meer door het oprichten van een vereniging van pandeigenaren hoopt de GCC de leegstand in de kiem te smoren, aldus Theo Venema, voorzitter van de GCC. Venema nam gisteren na 43 jaar afscheid van de ABN Amro bank waar hij werkte als directeur Facility Management.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nu zijn afscheid van deze bank een feit is, heeft hij meer tijd over voor de Groningen City Club. Een van zijn voornemens is om de leegstand in de binnenstad aan te pakken. Vooral in de Ebbingestraat, de Herestraat en het gebied Oosterstraat/Carolieweg staat een groot aantal panden leeg. Venema ziet in het oprichten van een vereniging van pandeigenaren een mogelijkheid de leegstand terug te dringen.
Eerder al kwam hij met het idee om kleinere winkels samen te voegen tot een groter geheel. Hiermee springt hij in op de trend dat franchiseondernemingen steeds grotere winkelruimtes willen. De kleine winkelpanden waren eerder vooral populair bij startende ondernemers. Veel van hen beginnen echter in de vorm van een franchiseonderneming.
Een van de straten die met leegstand te kampen heeft is de Herestraat. Vooral in het gedeelte tussen het Zuiderdiep en Hereplein is het moeilijk om nieuwe huurders te vinden. Dit heeft met name te maken met de nieuwe looproute van bezoekers die van het station komen. Sinds de komst van de Museumbrug lopen bezoekers via de Folkingestraat het centrum in. Eerder waren zij gedwongen via het Hereplein en de Herestraat naar de binnenstad te lopen.