nieuws

12 dec 2000, 00:12

Grote belangstelling voor installatie pastoor Wagenaar

De nieuwe pastoor R. Wagenaar van de St. Martinusparochie in Groningen begrijpt niets van de commotie die rond zijn benoeming is ontstaan. De 56-jarige pastoor, voorheen werkzaam in Maastricht, is zondag onder grote belangstelling geïnstalleerd door vicaris L. van Ulden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wagenaar sprak bij zijn installatie, waar ruim vijfhonderd mensen aanwezig waren, de hoop uit dat hij samen met pastoraal werkers en vrijwilligers tot een goede samenwerking kan komen. ,,Ik heb geen idee hoe mensen aan het beeld komen dat ik een soort behoudend monster zou zijn'', aldus Wagenaar.
Bisschop W. Eijk van Groningen ontbond vorige week het bestuur van de St. Martinusparochie na een conflict over de benoeming van Wagenaar. Het bestuur had grote problemen met de komst van de Limburger, omdat hij te behoudend zou zijn en geen tegenspraak zou dulden.
Wagenaar zei in zijn dankwoord na afloop van de installatie een priester te willen zijn die gevoelig is voor de tekenen van de moderne tijd, maar ook zeker de traditie laat tellen. Volgens hem is de kennismaking met zijn nieuwe parochie goed verlopen en heeft hij vooralsnog niets gemerkt van vijandigheid.
Tijdens de mis werd gebeden voor het voormalig bestuur. Wagenaar gaf aan niet van plan te zijn nog met hen in gesprek te gaan. ,,Ik wil wat achter mij ligt, daar laten en vooruit gaan kijken.''
Bisschop Eijk was zelf niet aanwezig bij de plechtigheid in de Jozefkerk omdat hij elders in de provincie bezigheden had. Ook deken D. ten Dam, die eigenlijk de installatie had moeten uitvoeren, had andere verplichtingen.