nieuws

15 nov 2000, 00:12

Grootste scheikundetalenten ter wereld naar Groningen

De grootste scheikundetalenten ter wereld komen in 2002 bijeen in Groningen. Daar vindt van 5 tot 14 juli de 34ste Internationale Chemie Olympiade plaats, een wedstrijd tussen hoogbegaafde middelbare scholieren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De deelnemers komen uit zestig landen en elk land vaardigt vier deelnemers af. De bollebozen moeten zowel een theoretisch examen als een praktijktoets afleggen. Aan het eind van de week krijgen de beste deelnemers medailles uitgereikt. De ervaring leert dat de winnaars het op hun vakgebied heel ver schoppen.
De organisatie ligt in handen van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de Nationale Chemie Olympiade. Organisator J. Apotheker noemt het een eer dat Groningen de olympiade mag organiseren. “Groningen komt terecht in een rijtje plaatsnamen dat er wezen mag. De afgelopen jaren streek de olympiade neer in Oslo, Moskou, Melbourne, Bangkok en Kopenhagen.”
Organisator J. Apotheker denkt dat de Nederlandse afgevaardigden weinig kans maken op gouden medailles. “In de Aziatische landen is er veel meer competitie. Bovendien is het potentieel in landen als de Verenigde Staten veel groter.” Toch hoopt hij op tenminste een paar zilveren plakken.