nieuws

26 sep 2000, 00:12

Grootschalige ondergrondse bedrijfsafvalopslag van start in Groningen

Afvalcontainers van bedrijven verdwijnen voortaan onder de grond. Met de ingebruikneming van zo’n bijna onzichtbare opslag wordt woensdag in Groningen een begin gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is de eerste keer dat een stad op een dergelijke grootschalige wijze de opslag van bedrijfsafval aanpakt, aldus F. Bergsma, voorlichter van de gemeentelijke Milieudienst.
Een locatie van de Groninger Hanzehogeschool heeft de primeur. ,,Al snel zullen de andere locaties van deze school volgen en later de Rijksuniversiteit Groningen en vele bedrijven. In 2004 moeten de stadswijken aangesloten zijn’’, aldus Bergsma. Daarmee komt de ondergrondse opslag ook beschikbaar voor burgers. ,,Ondergronds inzamelen zal in de toekomst net zo normaal zijn als de bovengrondse, verrijdbare container nu is’’, stelt Bergsma. Hij verwacht dat er in 2004 zo’n 40.000 gebruikers zijn.
De gemeente Groningen stelt dat een nieuwe trend wordt gezet. Bergsma: ,,Het is een vooruitstrevende onderneming. Ondergrondse opslag is minder storend in het straatbeeld, je ziet slechts een ‘inwerpzuil’, en is tevens goedkoper. De capaciteit van de containers is groter doordat de opslag dieper is, zodat het vuil minder vaak hoeft te worden opgehaald”. Het is nog niet bekend wat het project gaat kosten, maar bij een netwerk van de geplande grootte van tientallen containers gaat om een miljoeneninvestering, verwacht Bergsma.