nieuws

14 mei 2013, 20:08

Groot feestprogramma bij komst Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima gepresenteerd

Een wandeling van het provinciehuis naar het Stadhuis, een optreden van een Big Band op de Grote Markt en het planten van een koningslinde: dat zijn enkele van de onderdelen van het feestprogramma bij het eerste bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op 28 mei aan Groningen. Er is ook aandacht voor Energy Valley en Healthy Ageing.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens het bezoek aan de stad Groningen is burgemeester Rehwinkel de gastheer. Het programma begint om 9 uur. Na de verwelkoming door de commissaris van de Koning en een bezoek aan het provinciehuis wandelen koning Willem-Alexander en koningin Maxima naar het stadhuis. Tijdens de wandeling maakt het koninklijk paar kennis met het rijke culturele aanbod in de stad. Op het  Martinikerkhof is een bijzonder optreden van jeugdcircus Santelli, dat vorig jaar een Appeltje van Oranje heeft ontvangen. Op het Martinikerkhof staat overigens ook de koningslinde, die traditioneel bij iedere troonswisseling in de dorpen en steden van ons land wordt geplant. Op de Grote Markt speelt de Big Band van het Prins Claus Conservatorium. Andere culturele presentaties langs de route zijn: Noorderzon, Fotomanifestatie Noorderlicht, Kunstacademie Minerva, Eurosonic Noorderslag en Swingin' Groningen.

Energie en gezondheid


Het is niet alleen cultuur wat de klok slaat, veel aandacht is er ook voor twee thema’s die onze provincie van harte ondersteunt: energie (Energy Valley) en gezond ouder worden (Healthy Ageing). Op het bordes van het stadhuis zullen de koning en de koningin het Gulden Boek van de stad Groningen tekenen. Een traditie, die begon in 1950 met het bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard en in 1980 een vervolg kreeg met het bezoek van koningin Beatrix en prins Claus. Peter Rehwinkel: "Als burgemeester van Groningen ben ik blij dat het koninklijk paar onze stad bezoekt. Het is eervol om die dag de koninklijke gasten als eerste stad te mogen ontvangen.