nieuws

26 dec 2000, 00:12

Groot aantal Groningse bands maakt opwachting bij Rode Oortjes Festival

In de Groninger muziekwereld wordt er al weer met smart op gewacht, nog even en het Rode Oortjes Festival gaat alweer beginnen aan haar 8e Editie. De inschrijving leverde dit jaar meer dan 50 bands op. Vanaf zondag 7 Januari 2001 gaat het spektakel dan weer beginnen. Zoals tegenwoordig elk jaar begint het festival direct de zondag na Eurosonic (vrijdag) & Noorderslag (zaterdag) met de Grand Opening (zondag).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze opening van het festival wordt zoals altijd opgeluisterd door enkele finalisten van vorig jaar, deze keer zullen dat zijn : Fatman en Grey. Deze avond is vooral ook bedoeld als kennismakings-avond voor de nieuwe bands, jury en publiek.
Voordat de Grand final plaatsvindt moeten er eerst vier voorronden worden gespeeld. Uit alle inschrijvingen zijn de 20 ‘meest beginnende’ bands geselecteerd en geloot. Deze 20 bands spelen op zondag 14, 21 & 28 Januari en op 4 Februari 2001 in de voorronden. Uit deze voorronden stroomt 1 winnaar rechtstreeks door naar de Finale, ook wordt er aan het einde van alle voorronden nog een 5e band toegevoegd, de beste nr. 2 van alle voorronden. Zodat er ook in de finale 5 bands staan. Een vakjury, bestaande uit prominente muziekvrienden uit Groningen e.o. bepaalt wie er door mogen gaan en wie er uiteindelijk wint. Dit doet zij aan de hand van vooraf gestelde criteria welke zijn : Presentatie, Samenspel, Techniek, Compositie en de Factor X. De finalisten worden allemaal beloond met 8 uur studiotijd. De winnaar krijgt er nog eens 20 uur extra bij. Daarnaast ontvangt de winnaar ook nog een geldbedrag van f. 500,-- en krijgt zij de wisseltrofee (een groot rood oor) een jaar in bezit. Maar het belangrijkste is natuurlijk wel de eeuwige roem, en bijv. deelname aan de Grote Prijs van Nederland in Amsterdam, dit jaar doet dus A Pin’s Fee daar in Amsterdam een gooi naar nationale en internationale roem. Dus zo snel kan het gaan, vorig jaar nog in de oefenruimte in Stadskanaal en 9 maanden later staan ze in een volle Melkweg in Amsterdam en dat allemaal door Het Rode Oortjes Festival.
Door oa. het feit dat de Rode Oortjes winnaar een gooi kan doen naar de Grote Prijs van Nederland is het Rode Oortjes Festival behoorlijk gestegen in aanzien binnen de Groninger Muziekwereld. Gezegd kan worden dat het op dit moment de belangrijkste ‘talentenjacht’ voor beginnende bands is in Groningen