nieuws

18 aug 2001, 00:12

Groningse zwervers blijven door onvermogen vrijwilligers verstoken van internet

Een initiatief om Groningse daklozen via internet meer bij de samenleving te betrekken ten spijt, blijven de dak- en thuislozen in een aantal Groningse opvangcentra toch verstoken van het nieuwe medium. De vrijwilligers die de zwervers zouden moeten helpen bij hun eerste onzekere schreden op de digitale snelweg, blijken zelf net zo weinig van computers en internet te snappen als hun leerlingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het zijn prima instellingen’’, prijst initiatiefnemer en gemeentelijk projectleider B. Bloem. ,,Maar veel vooral oudere vrijwilligers hebben geen enkele feeling met ICT: ze kunnen zich in hun eigen leven het nut van het medium al niet voorstellen, laat staan in dat van dak- en thuislozen.’’ Bloem heeft de vrijwilligers een computercursus aangeboden, maar dat willen ze niet.
De projectleider hoopt nu dat bezoekers van andere locaties waar computers staan, zoals de nachtopvang van de tippelzone, hun collegadaklozen uiteindelijk wegwijs zullen maken op de digitale snelweg. ,,E-mail, internet en spelletjes maken het leven van elk mens gemakkelijker en leuker, dus ook voor daklozen’’, aldus Bloem.
Het project, dat in januari officieel werd geopend door minister R. van Boxtel van Grote Stedenbeleid, biedt de Groningse zwervers tien computers op verscheidene locaties die regelmatig door hen worden bezocht.