nieuws

27 jul 2000, 00:12

Groningse wethouder meldt ten onrechte verdwijnen GKB-gegevens in 'papierversnipperaar'

De gemeente Groningen blijkt nog wel degelijk alle gegevens te bezitten over de Groninger Kredietbank Affaire. Dat laat de gemeente desgevraagd weten aan de Groninger Internet Courant, naar aanleiding van publicaties van de VARA en het Groninger Dagblad-Stad volgens welke de gemeente abusievelijk GKB-gegevens in de papierversnipperaar zou hebben laten verdwijnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente Groningen heeft wel degelijk de beschikking over alle gegevens rond de geruchtmakende ‘Kredietbank-affaire’ uit het begin van de jaren negentig. Weliswaar zijn enkele in computers opgeslagen gegevens bij een conversie van computersbestanden in 1997 verloren gegaan, maar die gegevens staan ook nog gewoon op papier en kunnen door iedereen geraadpleegd worden
Dat laat loco-burgemeester T. Bruinsma (PvdA) van Groningen via zijn woordvoerder weten. Hij zegt dat in reactie op een radiouitzending van de VARA volgens welke grote delen van de boekhouding van de GKB vernietigd zouden zijn waardoor het in de toekomst nooit meer mogelijk zou zijn om een reconstructie te maken van de Groningse GKB-affaire. Die affaire leverde Groningen een strop op van 58 miljoen gulden omdat er te veel geld was uitgeleend dat niet meer teruggevorderd kon worden. In verband met de kwestie moesten twee Groningse wethouders het veld ruimen.
In de uitzending liet de Groningse wethouder W. Pattje (PvdA) weten het ‘oenig’ te vinden dat een aantal gegevens rond die affaire in de papierversnipperaar terecht zijn gekomen. Maar volgens Bruinsma moet het begrip ‘versnipperaar’ niet te letterlijk worden opgevat. Volgens Bruinsma zijn bij een conversie in ’97 inderdaad wat gegevens verloren gegaan, maar die gevegens staan gewoon op papier. Bovendien is de kwestie al in 1998 door de gemeente naar buiten gebracht, aldus Bruinsma.