nieuws

28 aug 2001, 00:12

Groningse waarschuwt wijk voor buurtgenoot

In Lewenborg zijn maandagavond tientallen brieven verspreid waarin wordt gewaarschuwd voor een 71-jarige buurtgenoot tegen wie zestien jaar geleden een aanklacht wegens onzedelijke handelingen is ingediend. De politie kreeg dinsdag meerdere bezorgde en boze buurtbewoners aan de telefoon. Zij veroordeelt de actie en heeft de vrouw die verantwoordelijk is voor de verspreiding gevraagd daarmee te stoppen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De brief gaat gepaard met een kopie van het proces verbaal uit 1985 waarin de aanklacht is vastgelegd. De politie onderzoekt of de man veroordeeld is. ,,Maar in principe doet het voor de verspreiding van de brieven niets ter zake”, beklemtoont politiewoordvoerder S. Smedes. ,,Het is gewoon niet geoorloofd iemand op zo'n manier in de belangstelling te brengen.”
De 71-jarige J. Haffman die in de brief van de oneerbare daden wordt beschuldigd, stelt in 1985 te zijn vrijgesproken van de aanklacht. Hij vermoedt dat de briefschrijfster dezelfde is als zijn aanklager zestien jaar geleden. ,,Het was toen een onzinverhaal en dat is het nu nog steeds”, stelt Haffman. ,,Ik wil haar niet zwart maken, maar ze heeft nooit gespoord.” De man stapt direct naar de politie om stappen te ondernemen tegen de laster. ,,Ik ken de verhalen: voor je het weet wordt m’n auto bekrast en m’n ruiten ingegooid. En dat voor iets dat ik niet eens heb gedaan; dat pik ik gewoon niet.”
De vrouw is inmiddels door de politie gehoord en heeft spijt betuigd over haar daad. Als motief noemde de vrouw dat ze zich ,,zeer ongerust” maakte. De politie kan nog niet bevestigen dat het onderzoek in 1985 de man vrijpleitte. De stukken uit de jaren tachtig zijn nooit digitaal ingevoerd en zullen derhalve in de archiefkelders van justitie moeten worden gezocht.