nieuws

28 okt 2001, 00:12

Groningse vuilcontainers gaan online

Ondergrondse huisvuilcontainers in Groningen gaan digitaal. De huisvuilcontainers kunnen door middel van een internetverbinding zelf aan de gemeente laten weten hoeveel vuilniszakken ze bevatten. Volgende week start in Groningen een experiment, waarin de techniek op twee wijken wordt uitgeprobeerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook de steden Amsterdam, Rotterdam en Arnhem werken met ondergrondse vuilcontainers. Volgens woordvoerder Miekel van der Zande van milieudienst Groningen is het nieuwe systeem echter ‘uniek in Nederland’. En dat niet alleen door de modems, die in de vuilniszuilen zijn gemonteerd. “We bouwen de ondergrondse zuilen ook in de compacte binnenstad”, aldus Van der Zande. Bewoners krijgen een toegangspasje voor hun eigen ondergrondse vuilcontainers. Het experiment duurt een half jaar, waarna de gemeente besluit of de techniek op grote schaal wordt toegepast.
“In dat geval moeten voor 2004 alle veertigduizend huishoudens, die nu nog hun vuilniszakken aan de rand van de straat zetten, hun afval in de online afvalcontainers kwijt kunnen”, vertelt projectleider Klaas de Vries. “Dat is de helft van de stad. Dan moeten er achthonderd tot duizend ondergrondse zuilen zijn geïnstalleerd, inclusief modem.”
Door het nieuwe systeem verwacht de gemeente dat ze de afvalheffing kan inperken, omdat ze minder geld kwijt zal zijn aan vuilnismannen. Bovendien kunnen bedrijven, die nu vaak hun vuilnis stiekem tussen het huisvuil zetten, niet langer hun afval kwijt aan de straat.