nieuws

24 aug 2000, 00:12

Groningse ‘vriendenschool’ rouwt om slachtoffers Koersk

De ramp met de kernonderzeeër Koersk in de Russische Barentsz-zee heeft een oude vriendenband tussen Groningen en Moermansk hernieuwde waarde gegeven. Het Groningse Willem Lodewijk Gymnasium wijdt volgende week een plechtigheid aan de slachtoffers van de catastrofe. De school onderhoudt in de vorm van een vriendenband als enige instelling in het Westen officiële contacten met de geïsoleerde marinehaven Severomorsk nabij Moermansk, de thuishaven van de verongelukte Koersk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De stedenband Groningen-Moermansk bestaat al jaren. Bewoners bezoeken elkaars steden over en weer. Burgemeester J. Wallage van Groningen heeft namens namens alle Groningers zijn medeleven betuigd aan zijn Russische collega Naidjonov van zusterstad Moermansk.
Ook het Willem Lodewijk Gymnasium heeft een condoleancebrief gestuurd naar het zustergymnasium. De school wil ondanks de grote afstand tussen Groningen en Moermansk laten blijken dat het medeleven intens is. Er wordt overwogen binnen afzienbare tijd ter steunbetuiging een bezoek te brengen aan Severomonsk. Leerlingen reisden al eerder al naar de Russische school. Bij hoge mate van uitzondering mochten zij toen een bezoek brengen aan de met geheimen omgeven marinebasis. ‘Mensen die ter plekke zijn geweest schrokken van de toestand van de stad. De Russische Noordelijke Vloot vervalt zeer snel. Wat dat betreft zijn we niet verbaasd over dit laatste incident’, moet de gemeentelijke stedenbandcoördinator R. Kapsenberg met spijt vaststellen
De Groningse docenten en leerlingen weten nog niet of er zusterscholieren tot de direct betrokkenen behoren.