nieuws

26 jun 2001, 00:12

‘Groningse verpleegtehuizen hebben 150 miljoen nodig’

De verpleegtehuizen in de provincie Groningen hebben de komende tien jaar 150 miljoen gulden extra nodig. De zorginstellingen in deze provincie zijn veel slechter af dan in de rest van het land.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit zegt directeur H. Schoep van het Vezonn, een overkoepelende organisatie voor de verzorgingshuizen. Volgens Schoep zit 66 procent van de Groningse verzorgshuizen in de financiële problemen. Hij baseert zich hierbij op cijfers van het College Tarieven Gezondheidszorg. ,,Landelijk een trieste uitzonderingspositie”, vindt Schoep.
Het tekort aan geld leidt volgens de directeur tot een ernstige verschraling van de zorg. Zo worden bewoners vaak pas ’s middags gewassen en kunnen ze maar een keer per week douchen. Ook is er sprake van vereenzaming omdat er weinig begeleiding is. Verder worden medische klachten niet altijd tijdig gesignaleerd.
Schoep drong herhaaldelijk bij de uitvoeringsorganen en de Tweede Kamer aan op extra geld, maar zonder resultaat. Tijdens een werkbezoek aan de Groningse verpleegtehuizen deed staatssecretaris Vliegenthart volgens hem geen toezeggingen. Wel gaat Vliegenthart de knelpunten in kaart brengen.