nieuws

06 okt 2000, 00:12

Groningse ‘Vensterscholen’ voor basisonderwijs vinden landelijke navolging

Een Gronings type basisschool, dat traditioneel onderwijs combineert met activiteiten als sport en spel en aandacht voor kunst en cultuur, is een groot succes.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zogeheten ‘Vensterschool’, die ook buitenschoolse opvang biedt voor 5 tot 15 jarigen, krijgt inmiddels landelijke navolging. De opzet voorziet in de behoefte aan aandacht van het schoolgaande kind over een groter gedeelte van de dag. Dit blijkt uit een rapport van de gemeente Groningen.
De betrokkenheid van ouders is groot, doordat de Vensterschool een wijkfunctie heeft en de deuren veel langer open zijn dan in het traditionele onderwijs. ‘’De school moet het bruisende hart in een woonwijk zijn’’, aldus woordvoerder Tineke van der Berg van de gemeente Groningen. In deze stad zijn inmiddels negen vensterscholen en het aantal wordt steeds uitgebreid. De naam is afgeleid van de gedachte dat de school een steunpunt is, dat zicht, een venster, geeft op de toekomst.
Onderwijsexperts bezochten de Groningse voorbeelden en inmiddels zijn er naast steden in het Noorden ook vensterscholen gestart in onder meer Den Haag, Amsterdam en Eindhoven. ‘’In die plaatsen heten ze bijvoorbeeld brede buurtschool’’, aldus projectleider Louise Schaapveld. Het Ministerie van Onderwijs volgt de ontwikkelingen op de voet, weet Schaapveld. ‘’Maar het is jammer dat we geen landelijke gelden krijgen, de Vensterscholen worden volledig door de gemeente betaald’’.