nieuws

19 apr 2013, 10:10

Groningse tramgelden nu deels naar ‘Groningen Railport’ in Veendam; dertien miljoen euro

Een deel van het geld dat aanvankelijk bestemd was voor de aanleg van een regiotram in Groningen gaat nu naar Veendam. Daar is een groot centrum voor de overslag van goederen per trein, ‘Groningen Railport’, het voormalige Railservicecentrum. Dit rail-overslagcentrum was slecht per trein bereikbaar vanuit Duitsland. Het Dagblad van het Noorden meldt vandaag, vrijdag, dat er dertien miljoen euro beschikbaar is gesteld om Groningen Railport nu beter bereikbaar te maken vanuit Duitsland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tot nu toe is het zo dat goederentreinen vanuit Duitsland eerst moeten doortuffen naar Onnen. Daar moeten ze rangeren, en pas daarna kunnen ze terug naar Veendam. Dat betekent een extra reistijd van 1,5 uur.


De dertien miljoen euro die nu wordt geïnvesteerd is afkomstig van de 340 miljoen die bestemd was voor de aanleg van de tram en de aanleg van de spoorlijn Groningen – Heerenveen Dat geld wordt nu voor een groot deel aangewend voor een betere treinverbinding tussen Groningen en Bremen.


Volgens critici van de tramplannen, waaronder de VVD in de provincie Groningen, is het economisch gezien veel verstandiger om het tramgeld te gebruiken voor betere treinverbindingen met Duitsland en voor het verbeteren van de omstandigheden.
 

Maar volgens voorstanders van de aanvankelijke tram-plannen is de stad Groningen door het afblazen van de tram vele tientallen miljoenen mis gelopen .