nieuws

04 jul 2001, 00:12

‘Groningse’ supervezel zorgt voor afname chloortransporten uit Delfzijl

Het aantal chloortransporten uit Delfzijl zal op korte termijn met een derde verminderen. Dat is te danken aan het feit dat het uitstekend gaat met de productie van de ‘Groningse’ supervezel aramide. Bij de produktie daarvan is veel chloor nodig.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het succes van de ‘supervezel’ aramide leidt tot een daling van het aantal chloortranporten van Delfzijl naar Rotterdam. De producent van de aramidevezel, het Japanse Teijin, heeft de produktie van de aramidevezel in Delfzijl sterk uitgebreid. Omdat voor die produktie chloor de belangrijkste grondstof is, kan veel chloor dat anders van Delfzijl naar Rotterdam getransporteerd zou worden, nu in Delfzijl verwerkt worden.
Volgens een woordvoerder van Teijin in Arnhem lijdt de uitbreiding van de produktie van aramide tot een extra afname van chloor van 6000 ton per jaar. Dit chloor is afkomstig van Akzo Nobel in Delfzijl. Jaarlijks transporteert Akzo vanuit Delfzijl zo’n 20.000 ton overtollig chloor dat tot nu toe niet in het chemie-park Delfzijl bij andere bedrijven kan worden afgezet. Maar een belangrijk deel daarvan kan nu gebruikt worden voor de produktie van aramide door Teijin en hoeft dus niet meer per trein naar Rotterdam getransporteerd te worden.
Teijin maakte in juni plannen bekend voor een uitbreiding van de productie van aramidevezels. Met de plannen voor een uitbreiding van de productie door Teijin, dat een polymeerbedrijf heeft in Delfzijl en een garenbedrijf in Emmen, is een investering gemoeid van ca. EUR 200 mln.
Volgens woordvoerder R. de Vries van Akzo Nobel leidt de extra afname van chloor door Teijin op korte termijn tot een vermindering van de chloortransporten. ‘Als alle factoren blijven zoals ze nu zijn betekent dat een vermindering van de chloortransporten vanuit Delfzijl met ongeveer eenderde. Maar of dat in de toekomst zo blijft, dat is toch nog niet te zeggen’, aldus De Vries. Volgens hem hangt de ontwikkeling van de chloortransporten vanuit Delfzijl onder meer af van de vraag of het zogenaamde ‘Antheus-project’ doorgaat, een project om de produktie van magnesium in Delfzijl van de grond te tillen. Voor dat produktieproces is ook chloor nodig. Ook is er volgens De Vries nog steeds overleg met minister Pronk over het stoppen van chloortransporten door Nederland, vanuit Delfzijl en Hengelo.