nieuws

09 aug 2000, 00:12

Groningse supermarkten massaal geteisterd door tandpastadieven

Groningse filialen van Albert Heijn en verschillende drogisterijen zijn de afgelopen weken massaal geteisterd door een groep tandpastadieven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kwelgeesten ontvreemden de winkels wekelijks honderden tubes. De schadepost liep soms per winkel op tot meer dan duizend gulden. Om zich te wapenen hebben de getroffen grootgrutters hun voorraden in de rekken tot een minimum teruggebracht.
‘Tandpasta is klein verpakt en daardoor makkelijk weg te moffelen’, aldus een bedrijfsleider. De daders zijn vermoedelijk verslaafd. ‘Een tube van acht gulden kan je voor vier gulden doorverkopen’, rekent de getroffen filiaalchef voor. ‘Wekelijks stelen ze per persoon genoeg bij elkaar om er vier- tot vijfhonderd gulden beter van te worden.’
Wellicht dat de junks de tandpasta zelfs voor eigen gebruik wegnemen: duurdere merken hebben een heilzame werking op geïrriteerd en terugtrekkend tandvlees, een kwaal waaronder veel drugsgebruikers gebukt gaan.
‘Je kan je er nauwelijks tegen wapenen’, verzucht een andere winkelbaas. ‘Het liefst zou ik continue bij elk gangpad bewaking zetten, maar dat is niet te doen.’ Als dieven al worden aangehouden krijgen ze een winkelontzegging voor een jaar. ‘Op de kop af een jaar later komen ze toch weer terug’, bromt de bedrijfsleider.
In sommige winkels kan een camerasysteem preventief werken, maar het betekent geen gegarandeerde vrijstelling van de kruimeldieven. In één filiaal van Albert Heijn wordt sinds kort een experiment gehouden met antidiefstalpoortjes. De winkel claimt geen last te hebben van de recente roofgolf.
Andere objecten die zeer in trek zijn bij de Groningse boeven zijn koffie, shampoo, scheermesjes en gezichtscrème.