nieuws

04 nov 2001, 00:12

Groningse studenten vinden omzetten guldens naar Euro’s ‘te ingewikkeld’

Leden van de Groningse studentenverenigingen vinden het te ingewikkeld om vanaf 1 januari Euro’s en guldens tegen elkaar te verrekenen. Om die reden accepteren de studentenverenigingen vanaf 1 januari geen guldens meer. Daarmee overtreden ze dan de wet, want de gulden is in januari nog steeds wettig betaalmiddel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldt vandaag de UK. Volgens de Universiteitskrant hebben zes Groningse studentenverenigingen de gulden vanaf 1 januari definitief in de ban gedaan. Ze vinden het te ingewikkeld om wisselgeld van guldens – zoals verplicht is – in euro’s terug te zetten. ‘Dan wordt het een chaos aan de bar. Het vergt veel rekenwerk en we zouden een dubbele kas en boekhouding bij moeten houden. Dat gaat gewoon niet’, aldus een woordvoerder van ‘Cleopatra’ in de UK.
Volgens het artikel overtreden de verenigingen daarmee wel formeel de wet ‘omdat de gulden tot 28 januari wettig betaalmiddel is en dus niet geweigerd mag worden’, zo laat een docent Europees recht weten. Zolang de leden van de studentenvereniging er echter geen probleem van maken, is er weinig aan de hand. Maar mocht één van de leden wel eisen dat hij met gulden kan betalen, dan zijn er wel problemen omdat die student volledig in zijn recht staat.