nieuws

21 sep 2000, 00:12

Groningse studenten schrijven sofware op basis kunstmatige intelligentie

Twee Groningse studenten technische cognitiewetenschappen hebben een opmerkelijk bedrijf opgericht. Ze schrijven software gebaseerd op kunstmatige intelligentie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om Sven Warris (25) en Michael Heemskerk (24), die de software gebaseerd op kunstmatige intelligentie en cognitieve systemen, willen toepassen in de medische wereld. Met hun nieuwe bedrijf doen ze een gooi naar de flinke startsubisdie van de Rijksuniversiteit Groningen. Die heeft een prijsvraag uitgeschreven waarbij het beste ondernemingsplan wordt beloond met een prijs. De te verkrijgen subsidie varieert van 40.000 tot 200.000 gulden De subsidie is ingesteld door de Transfer en Liaison Groep van de RUG.
De twee studenten Warris en Heemskerk hopen in elk geval hoge ogen te gooien. De software die zij willen ontwikkelen is bruikbaar voor de medische wereld. ‘Zo kun je bijvoorbeeld op basis van MRI-scans of röntenfoto’s automatisch een diagnose proberen te maken. Op die manier kun je de arts ondersteunen bij het vormen van de juiste diagnose en eventuele behandeling’. Zo licht het tweetal toe in de Universiteitskrant (UK).
Het tweetal betrekt binnenkort een ruimte in het Meditech gebouw tegenover het Academisch Ziekenhuis. In totaal hebben ongeveer tien jonge bedrijven een aanvraag ingediend voor de bijzondere startsubsidie van de Rijksuniversiteit. Aanvragen kunnen nog de hele herfst ingediend worden.
MEER DAGELIJKS IT NIEUWS OP DE GEHEEL VERNIEUWDE SITE VAN ITSTAD GRONINGEN: WWW.IT-STAD.GRONINGERN.NL