nieuws

05 jun 2001, 00:12

Groningse Stripmuseumdroom bijna werkelijkheid

Nu de gemeenteraad van Groningen vorige week in meerderheid akkoord is gegaan met het verstrekken van subsidie aan het Stripmuseum, lijkt niets de verwezenlijking van het al tien jaar voortkabbelende initiatief binnen afzienbare terrein nog in de weg te kunnen staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen wordt na Brussel, het Franse Angoulme en Bazel de vierde Europese stad met een stripmuseum.
Voor de bouw van het museum is vijftien miljoen gulden nodig. De gemeente Groningen is bereid 7,5 miljoen bij te dragen; sponsoren en andere subsidiegevers (provincie, Europese Unie) staan vrijwel zeker garant voor de rest van het geld. Onder de initiatiefnemers bevindt zich Jan Kruis, de geestelijk vader van ‘Jan, Jans en de kinderen’. Kruis c.s. hebben bijna tien jaar aan de opzet en fondswerving besteed. Verwacht wordt per jaar minimaal zeventigduizend liefhebbers van het beeldverhaal te kunnen trekken. De bouw moet begin september beginnen. Het gebouw zou dan midden volgend jaar geopend kunnen worden.
Tekeningen van de Belgische striptekenaar François Schuiten vormen de basis voor de architectuur van het gebouw. Het Stripmuseum moet een overzicht geven van de ontwikkeling van strips door de jaren heen. De bedoeling is dat de expositie zowel de echte stripfanaat als de gemiddelde toerist aanspreekt. De tentoonstelling bestaat onder meer uit video- en diapresentaties die enkele legendarische stripscènes verbeelden.