nieuws

01 aug 2016, 16:04

Voorspelling: ‘Groningse sporters winnen in Rio 4 x goud, 2 x zilver en 4 x brons’

Voorspelling: ‘Groningse sporters winnen in Rio 4 x goud, 2 x zilver en 4 x brons’

De Groningse sporters winnen tijdens de Olympische Spelen vier gouden, twee zilveren en vier bronzen plakken. Daarmee komt de provincie uit op een 18e plaats in de medaillespiegel. Dat is de voorspelling van de Groninger Internet Courant. Overigens totaal gebaseerd op enig gezond sportverstand en dus niet op allerlei wetenschappelijke modellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bent u al aan het aftellen? Wij wel! We kunnen niet wachten totdat het Olympische vuur is ontstoken en we kunnen genieten van de sportprestaties van de Groningse en de andere Nederlandse sporters. En stiekem verwachten we dat onze provincie het daar heel goed gaat doen! Hieronder een overzicht van de sporters en onze voorspelling. En wat blijkt? Het overgrote deel van de Groningse sporters gaat volgens de GIC (ook al zal niet iedereen zo positief gestemd zijn als redacteur Matthijs) gewoon naar huis met een medaille! BAM!

Ranomi Kromowidjojo: 1 x goud en 1 x zilver
De ongekroonde koningin van de Spelen in Londen. Won daar goud op zowel de 50 meter als de 100 meter vrije slag en pakte na goud in 2008 ook nog zilver met de vrouwenestafette (100 meter vrije slag). Kromo gaat opnieuw een toptoernooi zwemmen, maar moet genoegen nemen met minder. Op de 100 meter (11 aug) vrije slag valt de Sauwerdse buiten het podium, achter de zusjes Campbell en Sjostrom. Op de 50 meter vrij (13 aug) pakt ze echter revanche met een fantastische gouden medaille. De vrouwenestafetteploeg stijgt op de 4 x 100 meter vrij (6 aug) boven zichzelf uit en pakt knap zilver.

Henk Grol: 1 x goud
Henk Grol gaat de judowereld verrassen. Nadat de Veendammer twee keer genoegen moest nemen met brons (Londen 2012 en Peking 2008), pakt hij nu goud! Eindelijk valt alles zijn kant op. Eindelijk is Grol fit en judoot hij het toernooi van zijn leven. En eindelijk staat hij dan met dat felbegeerde goud om z’n nek. Wanneer moet je de wekker zetten? Grol komt op 11 augustus in actie. De wedstrijden beginnen om 15:00 uur Nederlandse tijd en zo rond elf uur ’s avonds ligt de tegenstander van Grol in de finale op zijn rug. Ippon!

Kim Polling: 1 x goud
Een dag voor Henk Grol laat Kim Polling uit het Groningse Zevenhuizen even zien hoe het moet. Stiekem is ze de topfavoriet en op 10 augustus beleeft de Groningse de mooiste dag uit haar carrière. Ook zij gaat namelijk met een gouden plak om haar nek terug naar huis. De Groningse smijt de ene na de andere tegenstander door de lucht en wordt een week na de Spelen gehuldigd in haar Zevenhuizen.

Jur Vrieling: 1 x zilver
Hij staat al jaren aan de Nederlandse top en in Rio beleeft hij bijna z’n finest moment. Met z’n springpaard VDL Zirocco Blue is Jur Vrieling onderdeel van de springruitersequippe. De Nederlanders zijn topfavoriet, maar moeten het op de finaledag (17 augustus) toch doen met een zilveren medaille. Aan Vrieling ligt dat niet, want die presteert optimaal. In de individuele wedstrijd op 19 augustus komt hij echter net tekort. Wel haalt Winsumer dan een mooie top-10 notering, want hij is samen met Zirocco Blue in topvorm.

Bauke Mollema: 1 x brons
“Bauke Mollema is geen medaille gegund. Nou ja, we gunnen het de sympathieke Zuidhorner wel, maar voor een medaille komt hij in de finale van de wegwedstrijd op 6 augustus tekort.” Dat is precies wat er een dikke week voor de wegwedstrijd in Rio op ons papiertje stond. En toen won Mollema Classica San Sebastian, een onvervalste wielerklassieker. Ook nog eens een wedstrijd die een heel klein beetje te vergelijken is met het parcours in Rio, want met veel flinke heuvels. En dus zetten we Mollema tóch op een medaille. Genoeg voor goud is het niet, maar Mollema pakt een mooie bronzen plak.

Alexander Brouwer: 1 x brons
Eerlijk is eerlijk: Alexander Brouwer werd geboren in Leiden, maar op 10-jarige leeftijd verhuisde hij naar Groningen. En daar kwam hij ook in aanraking met volleybal. Dus we kapen hem maar even als ‘Groninger’. En het feit dat hij in Rio brons gaat winnen is één van de redenen. Tussen 6 en 18 augustus komt hij samen met Robert Meeuwsen in actie. En de wereldkampioenen van 2013 schoppen het tot de halve finales. In de strijd om het brons winnen ze knap.

Willemijn Bos: 1 x goud
Willemijn Bos uit Paterswolde gaat eindelijk met het vrouwenhockeyteam naar de Olympische Spelen. In 2012 maakte ze deel uit van de selectie die in Londen goud won, maar Bos scheurde een paar dagen voor de Spelen haar voorste kruisband en greep dus naast de medaille. Gelukkig komt het in Rio helemaal goed. Het liep de laatste toernooien niet zo goed, want de dames staan al even droog, qua internationale titels dan. Maar in Rio stijgt het team weer boven zichzelf uit, inclusief de big-5. En dus pakken ze voor de derde keer op rij het goud.

Sophie Souwer: 1 x brons
In alle luwte bereidt de vrouwen-8 roeiboot zich voor op de Spelen. Gyas-roeister Sophie Souwer is al weer een tijdje vaste waarde in de boot. Toegegeven: ze is niet in Groningen geboren, maar de Westervoortse kwam tijdens haar studententijd in Groningen in aanraking met roeien en Gyas. Stiekem maakt de vrouwen-8 best wel een kansje op een medaille. Want tijdens het laatste WK won de boot al brons en die prestatie herhalen ze weer tijdens de Spelen. Een medaille met een Gronings randje!

Lois Abbingh: 1 x brons
Deze rasechte Stadjer begon ooit bij V&S in Groningen en kwam via E&O Emmen in 2010 bij het Nederlands handbalteam terecht. Inmiddels maakte ze de overstap van het Roemeense Baia Mare naar de Franse topclub Issy Paris, waarmee ze in de Champions League speelt. Abbingh is een vaste waarde in Oranje. En het team presteert fantastisch op de Spelen. Ze worden helaas uitgeschakeld in de halve finale, maar winnen wel in de strijd om het brons. En daar mogen de dames ontzettend trots op zijn.

Joris Pijs: Finale
Gyas-roeier Joris Pijs haalt helaas geen medaille. De roeier die ooit bij Gyas begon zit in de lichte vier zonder stuurman boot. Ondanks dat de mannen tijdenlang te boek stonden als een outsider, komen ze in Rio net tekort voor een medaille. De Groninger moet genoegen nemen met een mooie finaleplaats.

Andrea Deelstra: Top-25
Andrea Deelstra? Die naam zal niet bij iedereen wat zeggen. Op zondag 14 augustus staat ze echter aan de start van de Olympische marathon! Deelstra werd op 6 maart 1985 geboren in het Groningse Niebert en liep in september vorig jaar onder de limiet. Met een PR van 2:26:46 is ze de vierde snelste ooit in Nederland. In Berlijn werd ze vijfde op die marathon. Een medaille zit er dus niet in, maar we hopen dat Deelstra een mooie top-25 plaats weet te pakken.

Giovanni Codrington: Finale
Giovanni Codrington is de enige van de Groningse sporters die zich niet in het Olympisch dorp kan voorbereiden op de Spelen. Hij is op dit moment namelijk tweede reserve in de estafette-sprintploeg en verblijft buiten het dorp. Alleen bij een blessure kan Codrington nog worden toegevoegd aan het team. En wij zien nog wel een mogelijkheid, omdat de sprinters soms erg blessuregevoelig zijn. Codrington zou daardoor zomaar in actie kunnen komen in bijvoorbeeld de series. De estafetteploeg kan echter geen potten breken in de finale.

Groningen in de medaillespiegel: 18e plaats
Het worden uiterst succesvolle Spelen voor de Groningse sporters. Als we de provincie als land een plekje op de medaillespiegel zouden mogen geven, dan eindigde Groningen op een zeer verdienstelijke 18e plaats, voor landen als Tsjechië, Denemarken, Spanje, Noorwegen, Canada en Jamaica.

Nederland: 12 x goud, 4 x zilver en 9 x brons
Het succes van de Groningers geeft ook de rest van de Nederlandse sporters een flinke boost. Want naast de Groningers gaan ook Dorian van Rijsselberghe, de mannen hockeyploeg, Dafne Schippers (tweemaal), Tom Dumoulin, Marit Bouwmeester, Marianne Vos of Anna van der Breggen en Ferry Weertman goud winnen. Ja, u leest het goed. Nederland wint twaalf (!!!) gouden medailles, inclusief die van de Groningers. En daar komt dan nog een zwikje zilver en brons bij. Ons land eindigt dan ook op een prachtige zesde plaats in het medailleklassement.

Schema Groningse sporters
6 augustus: Ranomi Kromowidjojo (4 x 100 meter vrij)
6 augustus: Bauke Mollema (wegwedstrijd wielrennen)
6, 7, 9 en 11 augustus: Joris Pijs (lichte vier zonder stuurman)
8, 10 en 13 augustus: Sophie Souwer (roeien vrouwen-8)
10 augustus: Kim Polling (judo -70 kilogram)
11 augustus: Ranomi Kromowidjojo (100 meter vrij)
11 augustus: Henk Grol (judo -100 kilo)
13 augustus: Ranomi Kromowidjojo (50 meter vrij)
14 augustus: Andrea Deelstra (marathon)
17 augustus: Jur Vrieling (Landenwedstrijd springruiters)
7 tm 19 augustus: Alexander Brouwer (Beachvolleybal)
7 tm 19 augustus: Willemijn Bos (Hockeytoernooi)
18 en 19 augustus: Giovanni Codrington (4 x 100 m estafette)
19 augustus: Jur Vrieling (Individuele wedstrijd springruiters)
6 tm 20 augustus: Lois Abbingh (vrouwen handbal)