nieuws

14 jun 2001, 00:12

Groningse Sonus Vita met hedendaagse kerkmuziek 16 juni bij NCRV

De Groningse groep Sonus Vita brengt hedendaagse kerkmuziek. Dat is onder meer opgevallen bij de NCRV die zaterdag 16 juni televisieopnamen maakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zaterdag 16 Juni as. zal door de hilversumse omroep NCRV een opname worden gemaakt van het groningse ensemble Sonus Vita. De opnamen vinden plaats in de zeer fraai klinkende Hyppolituskerk te Middelstum, en zullen worden uitgezonden op radio 5, in het programma 'Te Deum Laudamus', iedere zondagochtend te beluisteren om 9.30 uur. Organist Pieter Pilon zal enkele koorwerken begeleiden op het fraaie Petrus van Oeckelen orgel. De composities betreffen eigentijdse nederlandstalige kerkmuziek. Zo zal er een toonzetting worden uitgevoerd over de eeuwenoude liturgische tekst: "Adjutorium Nostrea" (Onze hulp...) van Anjo de Haan, de dirigent van het ensemble. Speciaal voor deze opname vroeg Anjo de Haan de cantor-organist van de Grote- of Maria-Magdalenakerk te Goes, Kees van Eersel, een aantal composities te mogen uitvoeren welke nooit eerder zijn uitgegeven. Reeds de volgende dag lagen er 11 motetten op de deurmat, waarvan er 3 zullen worden opgenomen. Jan Kleinbussink, organist van de Lebuïnuskerk te Deventer, schreef een prachtige a capella bewerking over Psalm 139. Verder zullen een motet over Marcus 1: 15 van Theo Goedhart en een bewerking van het Onze Vader van Arie J. Keijzer digitaal worden vastgelegd. De datum van de uitzending is nog niet bekend, maar zal later worden bekendgemaakt.
Ensemble Sonus Vita is 'life' te beluisteren op zaterdag 14 Juli tijdens een inloopconcert in het koorgedeelte van de der Aa-kerk te Groningen. De dirigent heeft een aantal a capella koorcomposities geprogrammeerd van Engelse componisten uit de 16e en 17e eeuw, waaronder de prachtige Mass for five voices van Willam Byrd (1543-1623). Motetten van Willam Mundy (c 1530-1591), John Farmer (before 1575-?) en Thomas Tallis (c 1505-1585) omranken deze mis. Het concert begint om 12.30 uur