nieuws

04 sep 2000, 00:12

Groningse regisseur maakt furore met Shakespeare in Diever

De Groningse regisseur Jack Nieborg maakt dit jaar furore met de regie van een stuk van Shakespeare in het Drentse Diever. Dat hij voor de regie is gevraagd is een grote eer, want Diever is wereldberoemd vanwege de Shakespeare-opvoeringen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Diever is opnieuw volledig in de ban van William Shakespeare. Voor het 55ste jaar brengen inwoners van dit Drentse dorp in een openluchttheater in het bos een voorstelling van de Engelse toneelschrijver.
Er doen 37 spelers mee die samen de 120 rollen voor hun rekening nemen in het vrolijke treurspel Pericles. Ze doen dat drie avonden in de week en gaan nog door tot 9 september. Initiatiefnemer van de Shakespeare-voorstellingen in Diever was ooit de huisarts L.D. Broekema. Hij richtte in 1946 een toneelvereniging op die ‘Een Midzomernachtsdroom’ opvoerde. Sindsdien is Diever met de voorstellingen wereldberoemd geworden. De regie is voor het eerst dit jaar in handen van de Groningse regisseur Jack Nieborg.
‘Het is schitterend om een voorstelling te regisseren in een dorp met zo’n Shakespeare-traditie’. Wie een uitvoering bezoekt krijgt een onvergetelijke avond. Shakespeare’s theater is op zichzelf al sprookjesachtig, maar dat effect wordt door het bos, soms de maan en de donkerte versterkt. ‘Ook in Engeland weten ze wat wij hier doen. Want Diever heeft een relatie van Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van Shakespeare. Ons theater heeft het recht om Shakespeare’s vlag te mogen voeren, samen met slechts twee andere plaatsen in de wereld’, aldus Nieborg met enige trots.
Hij heeft er voor gekozen om in de regie een zo breed mogelijk publiek te bereiken. ‘Ik probeer Shakespeare op Nijntje-niveau te brengen. Dat bedoel ik niet neerbuigend, integendeel. Nijntje is schitterend en geraffineerd in z’n eenvoud. Zo willen wij ook Shakespeare brengen’.